In en rond Agora
Bingo
Gezellige zaal bingo in Agora op de zondagen 23 maart, 25 mei en 29 juni. De zaal is open vanaf 12.00 uur, de bingo start om 13.00 uur. We spelen 10 rondes, ook is er een leuke loterij. Reserveren kan bij Nathalie, tel. 06 3653 4415.
Minibieb. In Agora vindt u een minibieb. Hier kunt u geheel vrijblijvend boeken lenen of achterlaten.
Jeu de boules. Op het trapveld achter Agora is een jeu de boules-baan aangelegd. Het is de bedoeling dat er veel gebruik van wordt gemaakt.
U kunt ook kantoorruimte in Agora huren. Geschikt voor kleinschalige adviesdiensten, zoals rechtswinkel of sociale zaken..
Ontwikkeling Vlietzone
Op zaterdag 22 februari 2025 schreef Norbert van den Hove <norbert@vdhove.nl>:
Hierbij een update over de ontwikkelingen rondom het bedrijventerrein aan de Westvlietweg (Vlietzoom). De kern van de ontwikkelingen is dat de optie op tafel ligt voor exclusieve plaatsing van Milieucategorie bedrijven (dus uitplaatsing van bedrijven zonder Milieucategorie!!!). Dit betekent nog meer opeenstapeling van vervuiling (lucht, CO2-uitstoot), meer vrachtverkeer en aantasting van onze veiligheid.
Ook ligt de optie op tafel voor een insteekhaven voor vrachtschepen tegenover a) Park Middenburg of b) de Verandawoningen van de Vlietoevers / appartementen Watertorenlaan. Grote kerende vrachtschepen tasten het groene karakter aan. Dit leidt tot gevaarlijke situaties en past niet bij roeiers, recreatievaart, zwemmers, spelende kinderen en recreëren aan de Vliet.
Dit gaat heel veel negatieve invloed op ons woongenot, veiligheid, gezondheid en wellicht ook waarde van wonen hebben.
Alleen modellen voor uitbreiding bedrijventerrein
Op 11 februari jl. is er een bijeenkomst geweest vanuit de gemeente Den Haag waar 3 modellen zijn gepresenteerd voor de ontwikkeling van de Vlietzoom. In alle modellen is er sprake van uitbreiding van het bedrijventerrein (zie bijgevoegd de foto’s):
a) Model Knooppunt: dan wordt de Vlietzoom een bedrijfsknooppunt, inclusief treinstation bij Prins Clausplein. Uitbreiding volledig tot aan de A4, inclusief waterbergingen eromheen. Ingetekend is ook het GAVI-kavel. Er komt 3 tot 12 ha extra bedrijfsruimte bij. Indien besloten wordt dat er ook watergebonden bedrijven komen, dan komt er een insteekhaven voor vrachtschepen tegenover Park Middenburg. Ondanks ontsluiting onder het Prins Clausplein naar autowegen ontstaat waarschijnlijk toename van verkeersdrukte op Westvlietweg.
b) Model Oude Vliet/Nieuwe polder: In dit model is het idee om het karakter van de oude Vliet te behouden. Het bedrijventerrein ligt grotendeels naar achteren. Langs de Westvlietweg waar mogelijk een strook voor landelijk gesitueerde woningen en groen. De naamgeving van dit model is misleidend. Uitbreiding van het bedrijventerrein is wel ca 12 hectare. Er komt veel nieuwe wateropslagplaats bij. Indien hier gekozen wordt voor watergebonden bedrijvigheid dan komt er een insteekhaven voor vrachtschepen tegenover de Verandawoningen aan de Vlietoevers / appartementen aan de Watertorenlaan. Transport van grote kerende vrachtschepen op de Vliet verhoudt zich niet tot het ‘oude karakter’ van de Vliet behouden. Golfbaan/natuur verdwijnt (!?). De Westvlietweg wordt verkeersluw, langzaam verkeer en auto te gast.
c) Model Sterke Clusters. Dit model bouwt voort op de structuur die er nu is. Bedrijventerrein breidt ca 1 tot 3 hectare uit. Watergebonden bedrijvigheid is niet mogelijk. Dat is een groot pluspunt. Er komt een reconstructie van de golfbaan. Nadeel: de schapenweide verdwijnt en wordt industrieterrein.
Al met al alarmerend; géén van de modellen doet recht aan de visie van de Provincie Zuid-Holland, die onder de term ‘vlietwaardig’ inzet op: groen, natuur, sport en recreatie, passend bij wonen. Dit betekent nog meer opeenstapeling van vervuiling (lucht, CO2-uitstoot), nog meer vrachtverkeer en aantasting van onze leefomgeving waar wij midden in de stad tussen Den Haag, Voorburg, Leidschendam, Ypenburg, Nootdorp en Leidschenveen veilig en gezond willen kunnen wonen. Grote kerende vrachtschepen op de Vliet leiden tot aantasting van het groene karakter van de Vlietzoom, nog groter zuigende werking met golfslag, gevaarlijke situaties en vervuiling die niet past bij de roeiers, recreatievaart, zwemmers, spelende kinderen en recreëren aan de Vliet.
Wij hebben dit duidelijk meegegeven. In de reactie van gemeente Den Haag kwamen vooral tegenargumenten. Het is bizar dat het gezondheidsbelang en de veiligheid van bewoners blijkbaar zo een kleine rol spelen.
Gesprek met wethouder Bruines
Op woensdag 19 februari jl. spraken wij samen met de Vlietzoom Alliantie met wethouder Bruines van de gemeente Den Haag. Belangrijkste onderwerp was hoe de ruimte voor bedrijven dan ingevuld wordt. Er is een conceptrapport, dat overigens nog geen draagvlak heeft bij àlle bedrijven; er is namelijk een groep bedrijven die wèl inzet op ‘geen milieu-categorie’ en ‘passend bij een woonomgeving’. Dit rapport kunnen we nog niet delen, want het is nog niet vastgesteld. De kern van dit conceptrapport is echter:
– Alle bedrijven die geen milieucategorie hebben, worden uitgeplaatst. Er wordt dus specifiek ruimte gemaakt voor bedrijven met een milieucategorie.
– Uitbreiding richting de A4, voor Hoge Milieu Categorie bedrijven.
– Vanaf de Vliet laagbouw, en hoogbouw richting de A4. Er is dan vanuit Voorburg hoogbouw richting a) de Binckhorst met appartementen en b) richting de A4 (dus aan beide kanten van Voorburg hoogbouw!).
In het gesprek met wethouder Bruines bleek:
– Dat de wethouder de inbreng vanuit bewoners weinig ruimte geeft en vooral naar de behoefte voor ruimte voor bedrijven kijkt.
– Dat de wethouder het wel belangrijk vindt dat de belangen van àlle bedrijven worden meegenomen, ook die zonder milieucategorie. Dat is nu nog niet het geval.
– Dat zij terughoudend reageerde toen wij aangaven dat er geen scenario’s zijn geschetst in het rapport qua invulling van het bedrijventerrein. Ze kijkt niet breder naar andere mogelijke locaties in de regio buiten Den Haag voor plaatsing van bedrijven.
Wij willen in al deze gesprekken niet ergens in gerommeld worden. Dat is nu wel het geval. Trek jullie eigen conclusies hoe het krachtenveld zich ontwikkelt.
Het moment van ‘no return’ nadert rap en dan kan er ook niets meer gewijzigd worden. Help dus mee! Heb je invloed? Kan je zelf concreet bijdragen om deze ontwikkeling te keren? Dan hierbij de oproep om dat zsm te doen! Svp dus niet alleen suggesties, meningen of ideeën aandragen, anders dan waar je zelf ook actie/daadkracht bij kan leveren. Let wel: dit gaat heel veel invloed op ons woongenot, veiligheid, gezondheid en wellicht ook waarde van wonen hebben.
Ondertussen blijven wij natuurlijk doorgaan.
Met vriendelijke groet,
Thom Hoedemakers, Liesbeth Olierook, Mark van der Elst, Koen van Deudekom, Pieter van der Toorn, Chris Westerman, Engin Demirel, Rutger Steyerberg, Stan de Muijnck, Norbert van den Hove.