Toelichting op activiteiten

Toelichting op het programma 2023 – 2024 en eenmalige activiteiten

Schaken voor kinderen

Wil jij ook leren schaken? Of kun je al schaken en wil je beter worden in deze prachtige denksport ? In Cultureel centrum Agora wordt op maandag van 15.00 – 16.30 uur schaakles gegeven. De eerste les is op 22 januari en de laatste les op 8 juli. Ik volg hierbij het reguliere schoolrooster: in de schoolvakanties worden er geen lessen gegeven. Er wordt een bijdrage gevraagd van € 110,00 per deelnemend kind. Kinderen vanaf 5 jaar kunnen zich inschrijven via de mail: itjinalien@yahoo.com

Leren schaken heeft vele voordelen in het verdere leven. Schaken heeft een positieve invloed op reken- en taalvaardigheden. Kinderen leren o.a. makkelijker patronen herkennen, analyseren,  plannen , onder tijdsdruk beslissingen nemen.  Ook leren ze omgaan met verlies en winst, samenwerken met anderen, vraagstukken in bredere context onderzoeken en alternatieve oplossingen daarvoor bedenken. Voorts ontwikkelen zij ruimtelijk inzicht , een positief zelfbeeld en persoonlijke eigenschappen als geduld, zelfdiscipline en doorzettingsvermogen. Kortom, een welkome aanvulling op het verder ontwikkelen van belangrijke vaardigheden en bewegende sporten.

Naast de reguliere schaaklessen kan er door de kinderen deel genomen worden aan wedstrijdjes. Individueel aan de zogenaamde Grand Prix wedstrijden van de Haagse Schaak Bond. Deze worden met name georganiseerd voor schoolschakers en zijn uitermate geschikt om hen op een speelse manier verder te bekwamen in deze prachtige denksport.

Wie ben ik ?  Ik schaak zelf al sinds mijn 8e jaar. Met tussenpozen heb ik deelgenomen aan nationale competities en nationale- en internationale toernooien gespeeld. Het is mijn grootste hobby. 10 jaar geleden ben ik gestart met het geven van schaaklessen op basisscholen in Leidschendam-Voorburg. Onder meer op de Sint Maartenschool, Maria Bernadette, Cascade en binnenkort op de Casimirschool. Daarnaast geef ik privé-lessen aan kinderen. Ik beschik over een VOG.

Ike Tjin A Lien, schaaktrainer 

Schilderen maandagavond

Machiel van Soest (s’Gravenzande 1968) is beeldend kunstenaar en is afgestudeerd aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag, waarna hij de tweede fase aan de Rijksacademie in Amsterdam volgde. In 1995 won hij Koninklijke Prijs voor Schilderkunst. Naast zijn kunstenaarspraktijk is hij betrokken geweest bij verschillende kunstenaars-initiatieven in Den Haag. Als docent heeft Machiel van Soest ruime ervaring bij o.a. De VAK in Delft.

Schilderen en tekenen donderdagochtend

Roeland Langendoen is in 1992 afgestudeerd aan de Koninklijke Akademie voor Beeldende Kunst in Den Haag en is al dertig jaar actief als kunstenaar.  Naast zijn kunstopleiding, heeft Roeland een tekenakte gehaald.

Op donderdagochtend geeft Roeland les tekenen en schilderen bij Agora. In zijn lessen komen verschilende teken- en schildertechnieken en materialen aan bod, zoals houtskool, potlood, aquarel- en acrylverf. Hij stelt uiteenlopende thema’s voor en laat ter inspiratie veel voorbeelden zien. Kenmerkend voor zijn lesgeven is het stapsgewijs uitleggen en vooral voordoen waardoor de cursisten leren hoe zij de gebruikte technieken op een expressieve en effectieve manier kunnen inzetten. Hij reageert graag op interesses en wensen van cursisten en geeft iedereen persoonlijke begeleiding. Zo kan in zijn lessen vanuit de waarneming of vanuit de fantasie geschilderd worden waarbij de onderwerpen sterk kunnen variëren; van natuur, landschappen tot aan portret of zelfs illustratie.  
In een gezellige en evenwel geconcentreerde sfeer is er alle ruimte voor verschillende niveaus en voorkeuren, waarbij elke cursist zijn eigen stijl en creativiteit verder kan ontwikkelen.
De les wordt telkens afgesloten met een werkbespreking, waarbij waardevolle uitwisseling plaats vindt tussen docent en cursist, maar ook onder cursisten onderling.

De cursus is zeer geschikt voor enthousiaste beginners evenals voor  meer ervaren en gevorderde cursisten.


Of je nu wilt leren tekenen, schilderen of aquarelleren, Roeland Langendoen staat klaar om je te begeleiden en je creatieve reis te ondersteunen. 

Boetseren

Maandag pm gaan we weer van start met twee nieuwe boetseercursussen, één in de ochtend en één in de middag. We leren stap voor stap een beeldje opzetten, we bakken na drogen het beeldje af in een keramiek-oven. Daarna is er de mogelijkheid om het beeld te glazuren.

Patchwork en Quilten

Een nieuwe vaardigheid leren is goed voor ouderen. Dan is deze handwerktechniek zeer geschikt. Iets doen is niet genoeg, je moet iets doen dat je niet gewend bent, dat geestelijk uitdagend is en dat op een breed vlak sociaal en geestelijk stimuleert.

Patchwork is schilderen met lapjes stof en Quilten is met kleine steekjes het lapjeswerk verfraaien. Je kunt de techniek met de hand en met de naaimachine beoefenen en een mooi wandkleed maken of met mooie stoffen een bedsprei maken voor een klein dochter of een kleinzoon. Ook kleine gebruiksartikelen zoals place-mats en etui’s .

In onze gezellige dames quiltgroep is nog plaats voor dames die deze uitdaging willen aangaan. De gevorderde quilters werken aan een eigen werkstuk en worden daar waar het nodig is geholpen en geadviseerd. Voor dames die nog niet zo ver zijn worden vanaf het begin met deze handwerktechniek vertrouwd gemaakt.

Neemt U de uitdaging aan ?

Hello, how are you?

Do you feel like joining our English class? If you are interested, please contact Agora. Hope to see you in September.

Behalve het spreken, zullen we ook de Engelse grammatica behandelen, zodat u een goede basis van deze mooie taal krijgt. De cursus is bedoeld voor diegenen die al Engels spreken, maar die ook de basis goed willen leren. Daarvoor gebruiken we het boek “New English File Pre-Intermediate of Intermediate Fourth Edition” (Oxford University Press), Student’s Book and Workbook, een combinatie van het dagelijkse Engels met grammatica daarbij. Heeft u belangstelling? Kom langs in Agora. Bye and see you at Agora’s!

¡Hola! Que Tal?

Herkent u deze taal? We starten vanaf september cursussen Spaans, voor beginners, half gevorderden en gevorderden; u leert deze taal vanaf de basis of u verhoogt uw kennis van “ el español”. Daarvoor gebruiken we het boek Con Gusto Nueva Edición 1, 2 en 3. Het is vooral een conversatiecursus, bedoeld voor alle dagelijkse situaties, zoals bijvoorbeeld op vakantie. Heeft u belangstelling? Kom langs in Agora. Hasta la vista.

Olá, como está?

Herkent u deze taal? We starten vanaf september een cursus Portugees, voor beginners of gevorderden; u leert deze taal vanaf de basis of u verhoogt uw kennis van “português”. Daarvoor gebruiken we het boek Português no Mundo (Intertaal) Het is vooral een conversatiecursus, bedoeld voor alle dagelijkse situaties, zoals bijvoorbeeld op vakantie. De docente is een native speaker. Heeft u belangstelling? U kunt zich aanmelden via de website van Agora in Voorburg (agora@voorburgwest.nl) . Adeus e até breve!

Bonjour, comment ça va?
Vous avez envie de parler français dans un cadre convivial. Rejoignez-nous à Agora!
Zin in om Frans te praten in een gezellige sfeer. Kom dan naar de open dag (op zondag 27 augustus) om kennis te maken.
Tijdens de open dag presenteren we welke materialen we gebruiken en leggen we uit waarom onze lessen anders en vernieuwend zijn. De lessen zijn leuk en hebben een breed karakter, waardoor de Franse taal volledig aan bod komt. Tijdens de lessen gebruiken we leesboeken, tijdschriften, kranten, video’s, liedjes, spelletjes maar ook grammatica oefeningen.
Zijn jullie nieuwsgierig geworden? Dan zie ik jullie snel bij Agora!

Jazzballet voor ouderen op een klassieke basis.

Op maandagochtend is er een les  “jazzballet voor ouderen” , bewegen op muziek en in een groep.

De les start met een warming-up, balans en spierversterkende oefeningen waarna we zwierend door de zaal gaan met allerlei pasjes voor de conditie.

Dit alles heeft een basis van klassieke dans , maar wordt op moderne muziek gedaan.

Daarna worden de buikspieren onder handen genomen en we eindeigen de les met een swingende danscombinatie. Om het brein ook te trainen onthouden we deze danscombinatie en iedere week komt er wat bij.

Dansen houdt lichaam en geest vitaalen men begint de week vrolijk en opgewekt.

De les wordt afgesloten meteen kopje koffie/thee om even bij te komen.

Aarzel en niet en kom een proefles doen!

Informatie: Mirjam Kroonenburg

06 235 88 673

mirjamkroonenburg@gmail.com

Maandag Total body workout (TBW)

TBW is een low-impact groepsles op gezellige en herkenbare muziek. De les is een combinatie van eenvoudige danspassen en functionele oefeningen voor alle spiergroepen in combinatie met gewichten en een dynaband (rubberen band). Ideaal voor actieve volwassenen, beginnende sporter, mensen met overgewicht of bijvoorbeeld bij herstel van een blessure. Kortom gezellig en actief in groepsverband bewegen op muziek. De lessen zijn zowel in de sportzaal als thuis digitaal (hybride) te volgen.

Voor meer informatie en voor de aanmelding kunt u contact opnemen met:

Agnes van Vessem

M: 0645886649

E-mail: alatus7@hotmail.com

Woensdag Fitshape (F en S)

Fitshape is een groepsles op gezellige en herkenbare muziek. Na een goede warming up trainen we met weerstand (dynabands en gewichten) alle spiergroepen. De training is gericht op de versteviging en de uithoudingsvermogen van alle spiergroepen. Daarnaast wordt er ook gewerkt aan de coördinatie. De lessen zijn zowel in de sportzaal als thuis digitaal (hybride) te volgen.

Voor meer informatie en voor de aanmelding kunt u contact opnemen met: Agnes van Vessem

M: 0645886649

E-mail: alatus7@hotmail.com

Hatha Yoga:
Er zijn veel redenen om mee te doen met een Hatha yoga les. Een betere
conditie krijgen, te leren ontspannen, klachten voorkomen en/of
verlichten, bewust te worden van je lichaam en van jezelf. Het spel van
wisselwerking tussen lichaam en geest is boeiend. Maar bovenal is yoga
heel fijn om te doen! Iedereen kan op zijn eigen manier oefenen, er is
geen competitie in yoga en het gaat niet om de prestatie. Je komt voor
jezelf.

De oefeningen worden gedaan met groepen van maximaal 11 personen.

Stoel Yoga

Wilt u blijven bewegen, maar is liggen en staan op een yoga mat niet (meer) mogelijk,

Dan zou u mee kunnen doen met de lessen Stoel yoga.

Bekende yoga bewegingen; rekken, strekken, zonnegroet, kat, cobra, kunnen ook gedaan worden zittend op een stoel, of, als dat voor u mogelijk is, ook staand bij de stoel.

De les duurt een uur met zachte muziek op de achtergrond. We starten met losmaken, doen yogahoudingen en yogaseries, en een lichaamsontspanning als afsluiting. Vaak zingt de docente Lenneke Brussee een mooie mantra. Plezierig met elkaar bewegen, theedrinken na afloop, ervaringen delen; een fijne yoga groep!

Wees welkom! Niet alleen voor ouderen!

ZUMBA-FITNESS OP WOENSDAG VAN 20.30 – 21.20 uur

Wil je op een leuke manier iets aan je conditie doen? Hou je van een feestje en dansen?

Dan is Zumba-fitness iets voor jou!!

Zumba is geïnspireerd op de Latijns-Amerikaanse dans en is een vetverbrandende, spierverstevigende workout. Het is geschikt voor alle leeftijden en ervaring is niet nodig! Door de warme klanken, opzwepende ritmes, swingende heupen en dynamische bewegingen vergeet je dat je met een workout bezig bent. Zumba is een leuke training (een combinatie tussen aerobic en fitness) die wordt afgewisseld met korte danscombinaties.

De bewegingen worden opgebouwd uit diverse latin-danspassen, zoals salsa, merengue, samba, cumbia, bachata en reggaeton. Met swingende workout bewegingen werk je aan je onder- en bovenlichaam, buikspieren en middel. Bovendien werk je op een leuke manier aan je conditie, verbrand je vet en brengt daarmee je lichaam in conditie en mooi in vorm. 

Bovendien maakt Zumba je vrolijk en ga jij met een glimlach weer naar huis! Wie wil dat nou niet?

Voor meer informatie en aanmelding kunt u contact opnemen met:

Janine Roelfsema, Zumba instructeur

Mobiel: 06-10665637

e-mail: janine.roelfsema@hotmail.com