Toelichting op activiteiten

Toelichting op het programma 2022 – 2023 en eenmalige activiteiten

Schilderen maandagavond

Machiel van Soest (s’Gravenzande 1968) is beeldend kunstenaar en is afgestudeerd aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag, waarna hij de tweede fase aan de Rijksacademie in Amsterdam volgde. In 1995 won hij Koninklijke Prijs voor Schilderkunst. Naast zijn kunstenaarspraktijk is hij betrokken geweest bij verschillende kunstenaars-initiatieven in Den Haag. Als docent heeft Machiel van Soest ruime ervaring bij o.a. De VAK in Delft.

Schilderen en tekenen donderdagochtend

Anne Bakker (1961) studeerde af aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag in 1987. Afdeling schilderkunst en vrije grafiek. Zij combineerde haar werk als kunstenaar altijd met lesgeven bij diverse onderwijs- en kunstinstellingen

“Kunst is voor mij een middel om iets uit te drukken dat niet in woorden te vatten is. Het onderwerp doet er niet zoveel toe, het gaat om  iets voelbaar te maken dat “echt” is. Soms is dat een landschap, een portret of zomaar iets dat in je opkomt, maar altijd moet het de kwaliteit hebben van iets dat echt gezien of beleefd wordt. Alles vertelt een eigen verhaal en in een kunstwerk kan dat verhaal zichtbaar worden.”

In de lessen komen verschillende schilder- en tekentechnieken aan bod . Iedere les is er een thema of een techniek om mee te oefenen. Ook ben je vrij om met een eigen techniek of thema te werken. Het plezier in het tekenen en schilderen en het vergroten van je creatieve vaardigheden vormen de bouwstenen voor het vertellen van jouw kunstzinnige verhaal en ik help je graag om jouw talent verder te ontdekken.

Boetseren

Maandag 12 september gaan we weer van start met twee nieuwe boetseercursussen, één in de ochtend en één in de middag. We leren stap voor stap een beeldje opzetten, we bakken na drogen het beeldje af in een keramiek-oven. Daarna is er de mogelijkheid om het beeld te glazuren.

In de ochtend is er ruimte voor nieuwe cursisten, de middag-cursus is al volgeboekt.

Patchwork en Quilten

Een nieuwe vaardigheid leren is goed voor ouderen. Dan is deze handwerktechniek zeer geschikt. Iets doen is niet genoeg, je moet iets doen dat je niet gewend bent, dat geestelijk uitdagend is en dat op een breed vlak sociaal en geestelijk stimuleert.

Patchwork is schilderen met lapjes stof en Quilten is met kleine steekjes het lapjeswerk verfraaien. Je kunt de techniek met de hand en met de naaimachine beoefenen en een mooi wandkleed maken of met mooie stoffen een bedsprei maken voor een klein dochter of een kleinzoon. Ook kleine gebruiksartikelen zoals place-mats en etui’s .

In onze gezellige dames quiltgroep is nog plaats voor dames die deze uitdaging willen aangaan. De gevorderde quilters werken aan een eigen werkstuk en worden daar waar het nodig is geholpen en geadviseerd. Voor dames die nog niet zo ver zijn worden vanaf het begin met deze handwerktechniek vertrouwd gemaakt.

Neemt U de uitdaging aan ?

Hello, how are you?

Do you feel like joining our English class? If you are interested, please contact Agora. Hope to see you in September.

Behalve het spreken, zullen we ook de Engelse grammatica behandelen, zodat u een goede basis van deze mooie taal krijgt. De cursus is bedoeld voor diegenen die al Engels spreken, maar die ook de basis goed willen leren. Daarvoor gebruiken we het boek “New English File Pre-Intermediate of Intermediate Fourth Edition” (Oxford University Press), Student’s Book and Workbook, een combinatie van het dagelijkse Engels met grammatica daarbij. Heeft u belangstelling? Kom langs in Agora. Bye and see you at Agora’s!

¡Hola! Que Tal?

Herkent u deze taal? We starten vanaf september cursussen Spaans, voor beginners, half gevorderden en gevorderden; u leert deze taal vanaf de basis of u verhoogt uw kennis van “ el español”. Daarvoor gebruiken we het boek Con Gusto Nueva Edición 1, 2 en 3. Het is vooral een conversatiecursus, bedoeld voor alle dagelijkse situaties, zoals bijvoorbeeld op vakantie. Heeft u belangstelling? Kom langs in Agora. Hasta la vista.

Olá, como está?

Herkent u deze taal? We starten vanaf september een cursus Portugees, voor beginners of gevorderden; u leert deze taal vanaf de basis of u verhoogt uw kennis van “português”. Daarvoor gebruiken we het boek Português no Mundo (Intertaal) Het is vooral een conversatiecursus, bedoeld voor alle dagelijkse situaties, zoals bijvoorbeeld op vakantie. De docente is een native speaker. Heeft u belangstelling? U kunt zich aanmelden via de website van Agora in Voorburg (agora@voorburgwest.nl) of bellen 070-3991682. Adeus e até breve!

Bonjour, comment ça va?
Vous avez envie de parler français dans un cadre convivial. Rejoignez-nous à Agora!
Zin in om Frans te praten in een gezellige sfeer. Kom dan naar de open dag (op zondag 28 augustus) om kennis te maken.
Tijdens de open dag presenteren we welke materialen we gebruiken en leggen we uit waarom onze lessen anders en vernieuwend zijn. De lessen zijn leuk en hebben een breed karakter, waardoor de Franse taal volledig aan bod komt. Tijdens de lessen gebruiken we leesboeken, tijdschriften, kranten, video’s, liedjes, spelletjes maar ook grammatica oefeningen.
Zijn jullie nieuwsgierig geworden? Dan zie ik jullie snel bij Agora!

Jazzballet voor ouderen op een klassieke basis.

Op maandagochtend is er een les  “jazzballet voor ouderen” , bewegen op muziek en in een groep.

De les start met een warming-up, balans en spierversterkende oefeningen waarna we zwierend door de zaal gaan met allerlei pasjes voor de conditie.

Dit alles heeft een basis van klassieke dans , maar wordt op moderne muziek gedaan.

Daarna worden de buikspieren onder handen genomen en we eindeigen de les met een swingende danscombinatie. Om het brein ook te trainen onthouden we deze danscombinatie en iedere week komt er wat bij.

Dansen houdt lichaam en geest vitaalen men begint de week vrolijk en opgewekt.

De les wordt afgesloten meteen kopje koffie/thee om even bij te komen.

Aarzel en niet en kom een proefles doen!

Informatie: Mirjam Kroonenburg

06 235 88 673

mirjamkroonenburg@gmail.com

Maandag Total body workout (TBW)

TBW is een low-impact groepsles op gezellige en herkenbare muziek. De les is een combinatie van eenvoudige danspassen en functionele oefeningen voor alle spiergroepen in combinatie met gewichten en een dynaband (rubberen band). Ideaal voor actieve volwassenen, beginnende sporter, mensen met overgewicht of bijvoorbeeld bij herstel van een blessure. Kortom gezellig en actief in groepsverband bewegen op muziek. De lessen zijn zowel in de sportzaal als thuis digitaal (hybride) te volgen.

Voor meer informatie en voor de aanmelding kunt u contact opnemen met:

Agnes van Vessem

M: 0645886649

E-mail: alatus7@hotmail.com

Woensdag Fitshape (F en S)

Fitshape is een groepsles op gezellige en herkenbare muziek. Na een goede warming up trainen we met weerstand (dynabands en gewichten) alle spiergroepen. De training is gericht op de versteviging en de uithoudingsvermogen van alle spiergroepen. Daarnaast wordt er ook gewerkt aan de coördinatie. De lessen zijn zowel in de sportzaal als thuis digitaal (hybride) te volgen.

Voor meer informatie en voor de aanmelding kunt u contact opnemen met: Agnes van Vessem

M: 0645886649

E-mail: alatus7@hotmail.com

Hatha Yoga:
Er zijn veel redenen om mee te doen met een Hatha yoga les. Een betere
conditie krijgen, te leren ontspannen, klachten voorkomen en/of
verlichten, bewust te worden van je lichaam en van jezelf. Het spel van
wisselwerking tussen lichaam en geest is boeiend. Maar bovenal is yoga
heel fijn om te doen! Iedereen kan op zijn eigen manier oefenen, er is
geen competitie in yoga en het gaat niet om de prestatie. Je komt voor
jezelf.

De oefeningen worden gedaan met groepen van maximaal 11 personen.

Stoel Yoga

Wilt u blijven bewegen, maar is liggen en staan op een yoga mat niet (meer) mogelijk,

Dan zou u mee kunnen doen met de lessen Stoel yoga.

Bekende yoga bewegingen; rekken, strekken, zonnegroet, kat, cobra, kunnen ook gedaan worden zittend op een stoel, of, als dat voor u mogelijk is, ook staand bij de stoel.

De les duurt een uur met zachte muziek op de achtergrond. We starten met losmaken, doen yogahoudingen en yogaseries, en een lichaamsontspanning als afsluiting. Vaak zingt de docente Lenneke Brussee een mooie mantra. Plezierig met elkaar bewegen, theedrinken na afloop, ervaringen delen; een fijne yoga groep!

Wees welkom! Niet alleen voor ouderen!